site logo site logo

Zhiyi - Stichter van de Tiantai-traditie

Auteur : Peter Vredeveld

Tiantai-school van het boeddhisme
De Tiantai-school van het boeddhisme is een van de oudste boeddhistische scholen in China, en de Tiantai-school volgt de Tiantai-traditie, die werd gesticht door Zhiyi, de Vierde Patriarch van de Tiantai-school.

Boeddhabeelden in onze galerij

De Tiantai-traditie binnen de Tiantai-school van China is een prominente boeddhistische traditie, bekend om haar rijke leerstellingen en historische betekenis. De grondlegger van deze traditie, Zhiyi, wordt vereerd als een cruciale figuur in het Chinese boeddhisme en wordt erkend als de vierde patriarch van het boeddhisme. Ter ere van Zhiyi's bijdragen werd een klooster opgericht op de berg Tiantai in Zhejiang, China, en toepasselijk genoemd Zhiyi's Klooster. Zhiyi's nalatenschap omvat zijn uitgebreide classificatie van boeddhistische leerstellingen, een primeur in de geschiedenis van het Chinese boeddhisme. Hij volgt een lijn van geëerde patriarchen: Nagarjuna, Huiwen en Huisi, waarbij Zhiyi de mantel overnam van Huisi.

Geschiedenis

Zhiyi, ook bekend als Zhikai, omarmde het kloosterleven op 17-jarige leeftijd na de dood van zijn ouders. Hij werd een leerling van de gevierde boeddhistische meester Huisi, de derde patriarch van de Tiantai-school. Van 560 tot 567 ontving Zhiyi diepgaande leerstellingen van Huisi, wat resulteerde in zijn intense training en meditatie op de Tiantai-berg. Zhiyi's benadering van meditatie, diepgeworteld in de Indiase praktijken van Samatha en Vipassana, was een unieke synthese, waarbij complexe zelfcultiveringspraktijken werden gecombineerd met devotionele rituelen. Deze periode van intense spirituele ontwikkeling viel samen met het tijdperk van Bodhidharma, nog een invloedrijke boeddhistische figuur.

      Prestaties van Zhiyi

      boeddha

      Zhiyi's oprichting van de Tiantai-traditie wordt gevierd als zijn belangrijkste prestatie. Hij schreef "Grote Concentratie en Inzicht," een baanbrekende tekst in de Tiantai-school. Een ander opmerkelijk werk, Het Mohe Zhiguan, schetst de Vier Samadhi, die het fundament vormen van praktijk en curriculum van de Tiantai-traditie. Deze Vier Samadhi zijn:

      • Eenronde Samadhi (Samadhi van Constant Zitten)
      • Langdurig Samadhi (Pratyutpanna-Samadhi)
      • Samadhi van Half Lopen en Half Zitten
      • Samadhi naar Wens (Samadhi van Niet-Lopen en Niet-Zitten)

      Tiantai school

      De Tiantai-school, invloedrijk in China en andere Oost-Aziatische landen zoals Japan, Korea en Vietnam, is voornamelijk gericht op de leer van het Lotus Sutra. Soms aangeduid als "De Lotos School", benadrukken haar leerstellingen de verschillende fasen in het leven en de leer van Heer Boeddha, die zijn onderverdeeld in vijf afzonderlijke perioden:

      1. De Periode van de Bloemenguirlandes: Deze periode markeert de eerste drie weken van Boeddha's leer na de Verlichting.
      2. De Agama Periode: Gedurende 12 jaar waren dit de fase waarin Boeddha onderricht gaf aan monniken en discipelen in Deer Park, Sarnath.
      3. De Periode van het Juiste en het Gelijke: Duurde acht jaar en richtte zich op diepere aspecten van Boeddha's leer.
      4. De Wijsheidsperiode: De langste fase, duurde 22 jaar, waarin Boeddha's leer zijn hoogtepunt van diepgang bereikte.
      5. De Lotos- en Nirvana Periode: Duurde acht jaar en omvat Boeddha's bereiking van Parinirvana in Kushinagar.

      Deel deze pagina

      Bekijk hier onze Chinese Boeddhabeelden

      Oude bronzen Chinese Bodhisattva

      Oude bronzen Chinese Bodhisattva

      1.750 euro
      Zeer mooie en gedetailleerde porseleinen Kwan Yin

      Zeer mooie en gedetailleerde porseleinen Kwan Yin

      350 euro
      Groot bronzen Avalokiteshvara beeld

      Groot bronzen Avalokiteshvara beeld

      3.850 euro
      ';
      arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash