site logo site logo

De Tien Grote Leerlingen van Heer Boeddha

Auteur : Peter Vredeveld

Leerlingen van Boeddha
Er zijn 10 Grote Leerlingen van Heer Boeddha die zijn onderwijs, dharma, hebben verspreid en het boeddhisme veel verder hebben gebracht. Ze zijn Sariputra, Moggallana, Mahakasyapa, Subhuti, Purna, Katyayana, Anuradha, Upali, Rahula en Ananda

Het leven van Boeddha heeft altijd bestaan uit het helpen van alle voelende wezens om hen te bevrijden van het lijden en de pijn van het leven. Tijdens het leven van Boeddha kwam hij veel mensen tegen, en deze ontmoetingen hebben velen getransformeerd, die hem sindsdien zijn gevolgd. Tijdens zijn vijfenveertig jaar werden velen zijn leerlingen, maar de Tien Voornaamste Leerlingen van Heer Boeddha zetten zijn leer en Dharma voort en verspreidden Boeddhisme veel verder. Elke leerling stond bekend om een specifieke kwaliteit of gebied en was vooraanstaand onder alle Leerlingen van Boeddha. De Tien Voornaamste Leerlingen van Heer Boeddha zijn:

1. Sariputra

Sariputra, ook bekend als Upatissa, was een van de twee belangrijkste mannelijke leerlingen van Heer Boeddha. Een andere belangrijke leerling van Heer Boeddha was Moggallana. Volgens de boeddhistische legende werden Sariputra en Moggallana op dezelfde dag geboren. Hij bereikte Nirvana, werd Arhat, en werd bekend als "Voornaamste in Wijsheid." Hij stond ook bekend om zijn onderricht. Zelfs Bodhisattva Avalokitesvara preekt tot Sariputra in het Hart Sutra. Hij werd door Heer Boeddha geprezen als een enthousiaste en effectieve Dharma-leraar: "Jij bent wijs, Sariputra, groot en wijd is jouw wijsheid, vreugdevol en snel is jouw wijsheid, scherp en analytisch is jouw wijsheid." Sariputra bereikte Verlichting na twee weken van zijn wijding.

2. Moggallana

Moggallana was een andere belangrijke mannelijke leerling van Heer Boeddha en stond ook bekend als Maudgalyayana. Hij was de topmeester en bezat transcendente krachten. Moggallana en Sariputra waren nauwe vrienden en gingen op zoek naar de prediking en leringen van Heer Boeddha, nadat ze ontevreden waren geraakt met Sanjaya BelatthaputtaMoggallana wordt afgebeeld als een monnik met een donkere teint. Aangezien hij psychische krachten bezat, gebruikte hij deze meestal om mensen te helpen. Moggallana overleed voor Heer Boeddha, twee weken na de dood van Sariputra.

3. Mahakasyapa

moggallana

Mahakasyapa stond bekend om zijn ascetische praktijken. Nadat Heer Boeddha het uiteindelijke Nirvana had bereikt, verzamelde hij zich met 500 andere leerlingen, om Boeddha's Suttas te assembleren, en werd de leider van de Sangha. Hij werd de eerste man die rechtstreeks predikte over de leer en sutra's van BoeddhaMahakasyapa wordt ook wel de "vader van de Sangha" genoemd.

4. Subhuti

Subhuti was een van de tien Grote Leerlingen van Gautama Buddha. Subhuti stond bekend als vooraanstaand in het begrijpen van de leer van de leegte. Hij wordt genoemd in een essentiële leer van Prajnaparamita van het Mahayana Boeddhisme.

5. Purna Maitrayani-Putra

Purna Maitrayani-Putra wordt ook "Purna" genoemd en stond bekend als de voornaamste prediker van de wet. Purna was een zeer enthousiasteleerling van Gautama Buddha en was zeer bedreven in prediken. Purna dacht altijd na over de toekomst van het Boeddhisme en nam de nodige stappen om de Boeddha-zaden te verspreiden. Er was geen bewijs dat Purna het Nirvana bereikte. Hij predikte alleen voor de toekomst van het Boeddhisme en ter dienst van het publiek.

6. Katyayana

Katyayana, ook bekend als Mahakatyayana, was een van de tien belangrijkste Leerlingen van Gautama Buddha. Hij stond bekend als vooraanstaand in het verspreiden van het Dharma geleerd door Boeddha. Hij begreep de leer van Heer Boeddha het beste.

7. Anuradha

Anuradha was een neef van Shakyamuni Boeddha. Hij en Ananda werden tegelijkertijd de leerlingen van Heer Boeddha . Hij stond bekend als vooraanstaand in goddelijk inzicht. Hij was de meester van waarzeggerij. Hij verloor het gezichtsvermogen omdat hij zwoer niet te slapen na kritiek van Heer Boeddha. Later kreeg hij een ander paar ogen waarvan werd geloofd dat het de kracht heeft om de waarheid te zien.

8. Upali

Upali werkte als kapper voordat hij zich bij Boeddha aansloot. Hij stond bekend als vooraanstaand in het naleven van de voorschriften. Hij werd een leerling van Boeddha toen hij Buddha's haar knipte. Upali werd geboren in de laagste klasse van de Indiase samenleving, dus hij aarzelde toen hij vroeg of hij zich bijHeer Boeddha, een man van zijn klasse, kon aansluiten. Later werd Upali Arhat, de voornaamste leerling, en ontwikkelde later de Vinaya School.

9. Rahula

Volgens de geschiedenis was Rahula de enige zoon van Shakyamuni Boeddha voordat hij Boeddha werd. Hij is een van de 10 Grote Leerlingen van Heer Boeddha. Hij werd monnik toen hij nog een kind was en bereikte de Verlichting op 18-jarige leeftijd. Hij was de eerste novice monnik in de geboorteplaats van Heer Boeddha.

10. Ananda

Ananda was vooraanstaand in het horen van de leer van Boeddha. Hij luisterde het meest naar de leer van Boeddha ten opzichte van de anderen. Hij en Anuradha waren neven van Heer Boeddha en werden tegelijkertijd leerlingen van Heer Boeddha. De term Ananda bete-kent uitstekende vreugde. Hij zorgde voor Heer Boeddha gedurende 25 jaar tot het vertrek van Heer Boeddha.

Deel deze pagina

arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash