site logo site logo

Parvati-beelden

Auteur : Peter Vredeveld

Shiva-en-Parvati-beeld
In het hindoeïsme is Parvati een van de meest aanbeden godinnen omdat ze alle wezens zegent en alle kwaad vernietigt

Exclusieve collectie van Hindoe goden beelden

Parvati, een integrale figuur in het hindoeïsme, straalt als symbool van diepgaande concepten zoals liefde, vruchtbaarheid en toewijding. Met de goddelijke drie-eenheid van Shiva, Lakshmi (de Godin van welvaart en rijkdom) en Saraswati (de Godin van kennis en leren) is de betekenis van Parvati nauw verweven. Miljoenen toegewijden houden Parvati in de hoogste achting en schrijven haar haar goedheid toe, haar instrumentele rol in de strijd tegen het kwaad en haar buitengewone vermogen om zegeningen met onwankelbare gratie te schenken.

De Essentie van Parvati

In de kern van het hindoeïsme neemt Parvati een belangrijke plaats in onder de belangrijke figuren van de goddelijke drie-eenheid, inclusief Lakshmi en Saraswati. Deze drie-eenheid vertegenwoordigt de fundamentele aspecten van het menselijk bestaan - welvaart, kennis en de goddelijke vrouwelijke energie belichaamd door Parvati. Zij belichaamt de essentie van liefde, vruchtbaarheid en toewijding, elementen die diep geworteld zijn in de hindoeïstische spiritualiteit.

Kosmische Dans van Creatie en Vernietiging

shiva-tandav

Als de tweede echtgenote van Lord Mahadev (Shiva) is de reis van Parvati op complexe wijze verweven met de kosmische dans van schepping en vernietiging georkestreerd door Shiva. Deze Kosmische Dans is niet louter een symbolische daad, maar een fundamentele kracht die de eeuwige cycli van geboorte, bestaan en ontbinding van het universum vormgeeft. Parvati's rol als Shiva's echtgenote benadrukt haar betrokkenheid bij dit ingewikkelde kosmische weefsel, waar haar aanwezigheid het koesterende en onderhoudende aspect van het goddelijk vrouwelijke vertegenwoordigt in de grote cyclus van het bestaan.

De Shakti van het Universum

Parvati is meer dan slechts een godheid en staat nauw in verband met Shakti, de universele vrouwelijke energie die leven in het heelal brengt. Shakti is de dynamische kracht die alle levende wezens bezielt, en Parvati symboliseert in haar rol het koesterende en onderhoudende aspect van deze kosmische energie. Ze belichaamt het goddelijk vrouwelijke principe en vertegenwoordigt de eeuwige scheppingskracht van het universum, die zorgt voor voortdurende groei en vernieuwing.

De Verschillende Namen en Vormen van Parvati

Parvati aanneemt verschillende namen en vormen, bekend als Dasamahavidyas, elk met unieke betekenis. Deze vormen vertegenwoordigen haar veelzijdige kracht en kennis:

1. Godin Kali

goddess kali

Godin Kali is een angstaanjagende en krachtige vorm van Parvati, vaak afgebeeld met een donkere teint, meerdere armen en een krans van schedels. Kali vertegenwoordigt het vernietigende aspect van het goddelijk vrouwelijke en wordt geassocieerd met het overwinnen van kwaadaardige krachten.

2. Godin Tara

Tara is een mededogende en serene vorm van Parvati. Ze wordt afgebeeld met een zachte uitstraling en zit vaak in een meditatieve houding. Tara vertegenwoordigt het koesterende en beschermende aspect van de goddelijke moeder.

Extremely precious one of a kind statues collection

3. Bhuvanevari

Vidya Bhuvanevari is een vorm van Parvati die geassocieerd wordt met kennis en leren. Ze belichaamt wijsheid, educatie en de intellectuele aspecten van het goddelijk vrouwelijke.

4. Sadasi

Sadasi is a form of Parvati representing the eternal and unchanging nature of the divine. She symbolizes the timeless and unmanifested aspect of the cosmos.

5. Dhumavati

Dhumavati is een weduwegodin, vaak afgebeeld als een oude en onaantrekkelijke figuur. Ze symboliseert de moeilijkheden en uitdagingen in het leven en het vermogen om ze te overstijgen met innerlijke kracht.

6. Bhairavi

Bhairavi is een woeste en geduchte vorm van Parvati. Ze vertegenwoordigt de kracht en moed om tegenspoed te overwinnen. De naam Bhairavi is afgeleid van het woord 'Bhairava', wat angst of ontzag betekent.

7. Vidya Chinnamasta

Chinnamasta is een opvallende vorm van Parvati. Mensen beelden haar af als een godin die zichzelf onthoofdt, en haar afgehakte hoofd voedt haar bloed aan haar twee dienaressen. Deze vorm symboliseert opoffering en zelfopoffering.

8. Vidya Kamala

Kamala is een vorm van Parvati die geassocieerd wordt met rijkdom, welvaart en overvloed. Ze vertegenwoordigt de materiële en financiële aspecten van het leven met lotusbloemen.

9. Vidya Bagala

Bagala is een beschermende vorm van Parvati. Ze wordt afgebeeld met een woeste uitstraling en houdt wapens vast om boosaardige krachten af te weren en haar toegewijden te beschermen.

10. Matangi

Matangi is een vorm van Parvati die geassocieerd wordt met kunst en creatieve expressie. Ze belichaamt de kracht van muziek, spraak en de meer verfijnde aspecten van cultuur.

Deze verschillende vormen van Parvati benadrukken haar veelzijdige aard en diverse rollen in de kosmische orde, van de koesterende en beschermende moeder tot de woeste en krachtige vernietiger van het kwaad.

De Verbindende Kracht

In het grote tapijt van het hindoeïstische geloof is Parvati de primaire verbindende kracht voor alle wezens en dient als het medium voor hun spirituele bevrijding. Haar goddelijke aanwezigheid bevordert een gevoel van verbondenheid en eenheid onder aanbidders, waardoor ze een baken van hoop, inspiratie en spirituele begeleiding is. Door haar liefde en toewijding verenigt ze de spirituele aspiraties van degenen die haar zegeningen zoeken.

Historische Context

De verering van Parvati kan worden herleid tot de oudheid, met verwijzingen die te vinden zijn in heilige hindoeïstische teksten zoals de Purana's. Haar transformatie van de dochter van de Bergkoning Parvat en Koningin Mena tot haar rol als moeder van de goden duidt op haar veranderende betekenis door de eeuwen heen. Deze historische context benadrukt haar blijvende belang in de evolutie van de hindoeïstische mythologie en het culturele weefsel van India, wat haar tot een voortdurend evoluerend symbool van toewijding en moederschap maakt.

Shiva en Shakti: De Goddelijke Unie

Aan de kern van de hindoeïstische spiritualiteit ligt het diepgaande concept van Shiva en Shakti, een prachtige samensmelting van goddelijke mannelijke en vrouwelijke energieën. Deze unie vertegenwoordigt de tijdloze harmonie en balans in het universum en benadrukt de onscheidbare wisselwerking tussen deze twee krachten, zonder welke schepping en bestaan onvolledig zouden zijn. De dynamische dans van Shiva en Shakti symboliseert de fundamentele principes van schepping, behoud en vernietiging.

Historische Evolutie

Het concept van Shiva en Shakti heeft zich gedurende millennia ontwikkeld, waarbij de dynamische aard van de hindoeïstische spiritualiteit weerspiegeld wordt. Het begrip van deze goddelijke principes heeft zich aangepast en uitgebreid met veranderende tijden, wat de flexibiliteit en veerkracht van het hindoeïstische religieuze denken laat zien. Shiva en Shakti inspireren zoekers en toegewijden op hun spirituele reis en herinneren hen aan de eeuwige betekenis van de goddelijke unie.

De Goddelijke Nakomelingen: Ganesha en Kartikeya

gaensha-en-kartikeya

De rol van Parvati als moeder is een centraal aspect van haar goddelijke natuur. De verhalen van haar kinderen, Ganesha en Kartikeya, zijn generaties lang doorgegeven en benadrukken het belang van Parvati in de hindoeïstische mythologie, waarbij de diepe liefde en moederlijke zorg die ze aan haar nakomelingen schenkt, worden benadrukt. Ganesha, de godheid met een olifantenhoofd, wordt vereerd als de verwijderaar van obstakels, terwijl Kartikeya, de oorlogsgod, moed en dapperheid symboliseert. Parvati's liefde en begeleiding vormen de lotsbestemmingen van deze goddelijke nakomelingen en weerspiegelen haar veelzijdige moederlijke rol.

Parvati Beelden

Parvati-beelden zijn niet slechts representaties, maar belichamen goddelijk moederschap en kosmisch evenwicht. Deze beelden nemen verschillende vormen en materialen aan, waaronder brons, marmer, steen, hout en meer, elk met een unieke betekenis. Enkele prominente Parvati beelden die in hindoetempels te vinden zijn, zijn onder andere:

  1. Uma Parvati Moeder Godin Beeld: Dit beeld toont Parvati als een liefhebbende en zorgzame moeder. Ze wordt vaak afgebeeld terwijl ze haar goddelijke kinderen, Ganesha en Kartikeya, in haar armen wiegt, wat haar rol als universele moeder symboliseert.
  2. Tweearmige Consort Parvati Beeld: In deze vorm portretteren mensen Parvati als de toegewijde metgezel van Heer Shiva, met twee armen. Deze representatie benadrukt haar diepe verbinding met Shiva en hun goddelijke unie.
  3. Vierarmig Lalita Beeld, met haar zonen Ganesha en Skanda: Lalita, een andere naam voor Parvati, wordt vaak afgebeeld met vier armen, waarin ze verschillende attributen vasthoudt. Dit beeld toont haar moederlijke liefde en haar rol als moeder van Ganesha en Skanda (Kartikeya), de goddelijke nakomelingen.
  4. Uma Maheshvara, Parvati met Mahadev: Het Uma Maheshvara beeld toont Parvati naast Heer Shiva en benadrukt hun eeuwige band als goddelijk paar. Het symboliseert de harmonieuze eenheid van mannelijke en vrouwelijke energieën.
  5. Ardhanarishvara, Helft Shiva, Helft Shakti of Parvati: Het Ardhanarishvara beeld vertegenwoordigt het unieke concept van het androgyne goddelijke, waarin mensen Shiva en Parvati als één afbeelden, waarbij de ene helft toebehoort aan Shiva en de andere helft aan Parvati. Deze vorm benadrukt de onafscheidelijke verbinding tussen Shiva en Shakti.

Deze beelden dienen als focuspunten voor verering in hindoetempels, waardoor aanbidders een verbinding kunnen maken met het goddelijke moederschap en het kosmische evenwicht dat Parvati vertegenwoordigt. Ze zijn niet alleen artistieke representaties, maar dragen ook diepgaande spirituele betekenissen, waarbij de rol van Parvati in de hindoeïstische mythologie en cultuur wordt benadrukt.

    Meer om te vragen

    • Wat is de betekenis van het Parvati-beeld?

    Parvati-beelden symboliseren de essentie van goddelijke moederschap, kosmisch evenwicht en de belichaming van liefde, vruchtbaarheid en toewijding.

    • Wat symboliseert Parvati?

    Parvati symboliseert de goddelijke vrouwelijke energie, de voedende kracht van het universum, en haar veelzijdige aard belichaamt liefde, vruchtbaarheid en toewijding.

    • Waarvoor wordt Parvati vereerd?

    Mensen vereren Parvati voor haar zegeningen, bescherming en leiding. Ze wordt vereerd voor haar strijd tegen het kwaad en het schenken van liefde, vruchtbaarheid en toewijding.

    • Hoe kan men Godin Parvati behagen?

    Toegewijden beoefenen vaak toewijding, meditatie en gebed om Godin Parvati te behagen. Ze zoeken haar zegeningen voor verschillende aspecten van het leven door bloemen, wierook en zoetigheden die in haar naam zijn gemaakt, aan te bieden.

    • Wat zijn de verschillende vormen van Parvati en hun betekenis?

    Parvati neemt verschillende vormen aan, bekend als Dasamahavidyas, elk met een unieke betekenis. Deze vormen vertegenwoordigen haar kracht en kennis, waaronder Godin Kali, Tara, Vidya Bhuvanevari, Sadasi, Dhumavati, Bhairavi, Vidya Chinnamasta, Vidya Kamala, Vidya Bagala en Matangi.

    • Waarom wordt Parvati naast Shiva vereerd?

    Parvati wordt naast Shiva vereerd om de goddelijke vereniging van mannelijke en vrouwelijke energieën te symboliseren, wat centraal staat in de Hindoeïstische spiritualiteit.

    • Zijn er specifieke rituelen verbonden aan het vereren van Parvati?

    Toegewijden volgen verschillende rituelen, waaronder vasten, het reciteren van hymnen en het aanbieden van bloemen en zoetigheden om de zegeningen van Godin Parvati te zoeken en te vereren.

    • Kunnen niet-Hindoes Parvati vereren?

    Ja, niet-Hindoes zijn welkom om Parvati te vereren. Haar zegeningen en begeleiding worden gezocht door mensen uit diverse achtergronden, wat haar tot een inclusieve en vereerde godheid in het Hindoeïsme maakt.

    Meest recent toegevoegde beelden

    Deel deze pagina

    Bekijk onze Parvati-beelden

    Oude bronzen Nepalese Parvati

    Oude bronzen Nepalese Parvati

    950 euro
    Antieke aardewerk Shiva en Parvati

    Antieke aardewerk Shiva en Parvati

    250 euro
    Antiek aardewerk Parvati beeld

    Antiek aardewerk Parvati beeld

    250 euro
    ';
    arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash