site logo site logo

Lumbini - Een heilige plaats in Nepal

Auteur : Peter Vredeveld

Lumbini Nepal
Lumbini is een boeddhistisch pelgrimsoord in Nepal

Lumbini, gelegen in het district Rupandehi in Nepal, staat bekend als een heilige Boeddhistische bedevaartsplaats. De wortels van deze vereerde plek gaan diep de geschiedenis in, omdat het de geboorteplaats is van Heer Boeddha, geboren uit Koningin Maya Devi in 623 voor Christus. Lumbini heeft immense betekenis voor boeddhisten wereldwijd en behoort tot de vier meest cruciale bedevaartbestemmingen, samen met KushinagarBodhgaya, en Sarnath. Aangewezen als een UNESCO-werelderfgoedsite in 1997, belichaamt Lumbini de culturele en erfgoedessentie die met Boeddha is verbonden.

    Bezit je Boeddhabeelden

    Historische betekenis en oorsprong

    In het Sanskriet vertaalt "Lumbini" zich als "het mooie". Heer Boeddha erkende Lumbini als een van de vier heilige plaatsen van het Boeddhisme in de Parinibbana Sutta. Genesteld aan de voet van de Terai-regio in Nepal was Lumbini ooit een weelderige tuin versierd met groene en schaduwrijke salbomen ten tijde van Heer Boeddha. Grotendeels geregeerd door de Shakyas en de Koliyas-clans, regeerde Koning Suddhodana, de vader van Heer Boeddha, Lumbini. Koningin Maya Devi bracht Siddhartha Gautama, die later Boeddha werd, ter wereld onder een salboom tijdens haar reis naar het ouderlijk huis.

    Siddhartha's Verlichtingsreis

    Oorspronkelijk genaamd Siddhartha, leefde Prins Gautama een leven afgeschermd van het lijden in de wereld. Pas toen hij tijdens een bezoek aan zijn koninkrijk een ouder persoon zag, werd hij zich acuut bewust van het menselijk lijden. Om antwoorden te zoeken, verliet hij Lumbini en bereikte hij verlichting na zes jaar van ontberingen en meditatie, en werd bekend als Gautama Boeddha.

    Ashoka's Mark en de Ashoka-pilaar

    Lumbini Nepal Ashoka-pijler

    In 249 v.Chr. bezocht keizer Ashoka Lumbini en liet een onuitwisbare indruk achter door een ingeschreven stenen zuil op te richten, nu bekend als de "Ashoka-zuil". Deze zuil, die de geboorteplaats van Boeddha markeert, is een symbool van eerbied geworden. Hoewel Shui-Ching-Chu in de 4e eeuw het bestaan van de Ashoka-zuil in Lumbini noteerde, kreeg het wereldwijde erkenning als embleem van de geboorteplaats van Boeddha.

     

     

     

    Opmerkelijke (beroemde) locaties in Lumbini

    • Maya Devi Temple and Heilig Complex:
      Toegewijd aan Koningin Maya Devi, de moeder van Heer Boeddha, toont deze tempel panelen waarop zij de Sal Boom vasthoudt, met de jonge Boeddha die aan de rechterkant tevoorschijn komt en zeven stappen zet.
       
    • Devdaha:
      Eens de oude hoofdstad van het Koliya-koninkrijk, is Devdaha de plek waar Prins Siddhartha zijn vroege jeugd doorbracht. Gautama Boeddha bezocht Devdaha zeven jaar na het bereiken van Nirvana.
       
    • Ashoka Pillar:
      Een iconische attractie in Lumbini, de Ashoka Pillar staat hoog als een getuigenis van de eerbied van keizer Ashoka voor de geboorteplaats van Boeddha.

    Culturele erkenning en moderne betekenis

    In 2013 eerde de Centrale Bank van Nepal de geboorteplaats van Heer Boeddha door Lumbini te tonen op het biljet van 100 Nepalese roepie. Deze erkenning weerspiegelt de blijvende culturele en historische betekenis van Lumbini, waarmee het zijn plaats verstevigt als een baken van boeddhistisch erfgoed en een symbool van vrede en verlichting.
    Tot slot blijft Lumbini een tijdloos eerbetoon aan de geboorte van Heer Boeddha, pelgrims en bewonderaars van over de hele wereld aantrekkend. De rijke geschiedenis en de spirituele sfeer rond zijn heilige plekken maken van Lumbini een integraal onderdeel van het boeddhistische erfgoed en een symbool van vrede en verlichting.

    Veelgestelde vragen

    1. Waarom wordt Lumbini beschouwd als een heilige bedevaartplaats?
      Lumbini wordt vereerd als de geboorteplaats van Heer Boeddha en heeft immense betekenis voor boeddhisten wereldwijd.

    2. Wat betekent de term "Lumbini" in het Sanskriet?
      In het Sanskriet vertaalt "Lumbini" zich als "het lieflijke."

    3. Wat is het historische belang van de Ashoka-zuil in Lumbini?
      De Ashoka-zuil, opgericht door keizer Ashoka in 249 v.Chr., markeert de geboorteplaats van Boeddha en is een symbool van eerbied.

    4. Zijn er naast de Maya Devi-tempel en de Ashoka-zuil nog andere opmerkelijke sites in Lumbini?
      Ja, Devdaha, de oude hoofdstad van het Koliya-koninkrijk, is belangrijk, en er zijn verschillende heilige plaatsen binnen het Lumbini-complex.

    5. Waarom staat Lumbini op de UNESCO Werelderfgoedlijst?
      Lumbini kreeg in 1997 erkenning van UNESCO vanwege zijn historische en culturele belang als de geboorteplaats van Heer Boeddha.

    Deel deze pagina

    arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash