site logo site logo

Heer Vishnu - Een van de hoogste hindoeïstische godheden van de Trimurti.

Auteur : Peter Vredeveld

Heer Vishnu - Opperste god van het Vaishnavisme
Heer Vishnu, een van de hoogste hindoeïstische godheden van de Trimurti, is de opperste God van het Vaishnavisme.
"De onvoorwaardelijke genade van Heer Vishnu is ongeëvenaard, en dergelijke genade wordt alleen door de genade van de Heer door de toegewijden waargenomen."

Mooiste hindoeïstische goden

Heer Vishnu, een prominente godheid in het hindoeïsme, wordt vereerd onder verschillende namen die zijn goddelijke attributen en kosmische betekenis weerspiegelen. Gemeenschappelijk bekend als Vishnu, andere benamingen zijn onder andere NarayanaHariGovinda, en meer. Deze namen vangen de veelzijdige aard van Vishnu, wat zijn rol als behouder en beschermer in het hindoeïstische pantheon betekent.

Iconografie

De iconografie van Heer Vishnu is rijk en symbolisch:

  • Blauwe Huid:

Vishnu wordt vaak afgebeeld met een blauwe huid, wat zijn kosmische en metafysische aard symboliseert. De blauwe tint vertegenwoordigt de oneindige uitgestrektheid van de lucht en benadrukt de alomtegenwoordigheid van Vishnu.

  • Vier Armen:

Elke arm van Vishnu houdt symbolische objecten vast—een knots (gada), een lotusbloem (padma), een schelp (shankha) en een schijf (chakra). Deze attributen symboliseren kracht, zuiverheid, geluid en kosmische orde.

  • Kleding en Voertuigen:

Vishnu is getooid in koninklijke kledij, wat zijn vorstelijke statuur weerspiegelt. Zijn voertuigen, Garuda (arend) en Adishesha (slang), benadrukken zijn heerschappij over lucht en water, waarmee zijn universele heerschappij wordt onderstreept.

In het hindoeïsme wordt Heer Vishnu in twee posities vertegenwoordigd:

  • Staand op een lotusbloem met zijn gemalin, Godin Lakshmi, dichtbij hem
  • Liggend op het bed van een Slang, met Godin Lakshmi die zijn voeten masseert te midden van een melkachtige oceaan

De Trimurti

Hindoeïstische goden

Vishnu in de Goddelijke Drie-eenheid:

In de hindoeïstische kosmologie omvat de Trimurti drie belangrijke godheden — Brahma, Vishnu en Shiva. Vishnu, als de behouder, handhaaft kosmische orde en voorkomt chaos. Deze goddelijke drie-eenheid belichaamt de cyclische aard van creatie, behoud en oplossing in het universum.

Avatars (Dashavatara)

Tien Incarnaties van Vishnu:

Vishnu neemt verschillende vormen aan, bekend als avatars, om kosmisch evenwicht te herstellen en kwade krachten te vernietigen. De Dashavatara, wat tien avatars betekent, omvat:

  1. Matsya, de Vis:
    In de Satya Yuga, neemt Lord Vishnu de vorm van een vis (Matsya) aan om Manu, een stamvader van de mensheid, en de zeven wijzen te redden van de grote ramp van de zondvloed.
     
  2. Kurma, de Schildpad:
    In het hindoeïsme, tijdens de Satya Yuga, werkten demonen en goden samen om de Melkoceaan te karnen om de Amrita, het nectar van onsterfelijk leven, vrij te geven. Lord Vishnu nam deze vorm aan om het gewicht van de berg Mandara te dragen die demonen en goden gebruikten als de karnstaf.
     
  3. Varaha, het Varken:
    In het hindoeïsme droeg een demon, Hiranyaksha, de aarde naar de bodem van een kosmische oceaan toen Lord Vishnu in slaap viel. Dus Lord Vishnu incarneerde als het varken om deze kwaadaardige demon te verslaan en de aarde boven de kosmische oceaan op te tillen. De strijd tussen Varaha en Hiranyaksha zou naar verluidt duizend jaar hebben geduurd.
     
  4. Narasimha, de half-man/half-leeuw:
    In de Satya Yuga, ontving Hiranyakashyap, de oudere broer van Hiranyaksha, een krachtige zegen van Lord Brahma, dat hij niet gedood zou worden door een man of een dier, binnen of buiten, dag of nacht, op aarde of de sterren, met een wapen levend of levenloos. Vanwege deze krachtige zegeningen begon Hiranyakashyap met wreedheid te regeren, wat de reden was dat Lord Vishnu&nbsp>deze prachtige vorm aannam van de half-man/half-leeuw en de rakshasa doodde met zijn klauwen bij het vallen van de avond, terwijl de rakshasa op zijn dij lag.
     
  5. Vamana, de Dwerg:
    In de Treta Yuga versloeg Bali, de vierde afstammeling van Hiranyakashyap, God Indra en nam de autoriteit over de drie werelden over. Om vrede en orde in deze drie werelden te herstellen, nam Lord Vishnu deze vorm aan van een dwerg, VamanaVamana benaderde Bali en vroeg om drie passen land, en Bali accepteerde dat genadig en toen veranderde Vamana, de dwerg, zichzelf in een reusachtige gestalte en zette de hemel in zijn eerste stap, en de onderwereld in zijn tweede stap. Bali realiseerde zich dat de dwerg de incarnatie was van Lord Vishnu en bood zijn hoofd aan voor de derde plaats waar Vamana zijn voet zou plaatsen. Zo zegende Lord Vishnu Bali met onsterfelijkheid en maakte hem heerser van de onderwereld.
     
  6. Parashurama, krijger met bijl:
    Parashurama was de eerste Brahmin-Kshatriya in het hindoeïsme en was de krijgersincarnatie van Lord Vishnu en hij kreeg een bijl met de zegen van Lord Shiva. Tijdens het bewind van Koning Kartavirya Arjuna in Treta Yuga, bezocht de koning het ashram van Parashurama's vader. Hij eiste het dier, maar zijn vader Jamadagni weigerde. Dus vernietigde de koning en zijn leger het ashram. Als wraak doodde Parashurama de koning in het paleis en vernietigde het leger en zwoer elke Kshatriya op aarde te doden uit wraak voor de dood van zijn vader. Hij is onsterfelijk en wordt verondersteld zelfs vandaag de dag te bestaan.
     
  7. Rama, de Koning van Ayodhya:
    Een van de meest aanbeden avatars van Lord Vishnu is Rama. Rama was een romantische man en de koning van Ayodhya. Zijn verhaal wordt genoemd in het veelgelezen hindoeïstische geschrift, Ramayana. Toen Rama prins was van Ayodhya, werd hij verbannen met zijn vrouw Sita en broer Lakshman. Later ontvoerde Ravana, de demonenkoning van Lanka, Sita, de vrouw van Rama, en nam haar mee naar Lanka. Rama werd vergezeld door zijn broer, Lakshman, en de toegewijde aanbidder van Rama, Hanuman. Hij reisde naar Lanka en versloeg de demonenkoning en redde Sita.
     
  8. Krishna:
    Krishna is een veel aanbeden godheid in het hindoeïsme en veel hindoe-volgelingen volgen Krishna, een avatar van Lord Vishnu. Zijn verhaal wordt vaak genoemd in het veelgelezen hindoeïstische geschrift, Mahabharata en Bhagavad GitaKrishna verscheen op aarde samen met zijn broer BalaramaBalarama wordt beschouwd als de incarnatie van Shesh Naga, maar in Vaishnavisme staat Balarama vermeld als de achtste incarnatie van Lord VishnuKrishna speelde een belangrijke rol bij het helpen van de Pandava's om de strijd tegen hun broers te winnen. Krishna wordt ook aanbeden als het gecombineerde Radha Krishna.
     
  9. Gautama Boeddha:
    Gautama Boeddha, de stichter van Boeddhisme, wordt beschouwd als de 9e avatar van Lord Vishnu in het hindoeïsme. Boeddha bereikte “Verlichting” en hielp de mensen zich te bevrijden van lijden en pijn, de cyclus van geboorte, leven en dood.
     
  10. Kalki, Vernietiger van Onreinheid:
    Kalki wordt beschouwd als de laatste incarnatie van Lord Vishnu. Er wordt geloofd dat Kalki zal verschijnen om het einde van de Kali Yuga te markeren. Kalki is de voorloper van het einde der tijden en zal al het kwaad vernietigen aan het einde van de Kali Yuga.

Literatuur - Vaishnavistische Theologie

De Vaishnavistische theologie verkent diepgaande filosofische concepten:

  • Moksha en Ekatva: Vaishnavisme benadrukt het streven naar moksha, bevrijding uit de cyclus van geboorte en dood. Ekatva, het concept van eenheid, onderstreept de vereniging van de ziel met het Opperwezen.
     
  • Bhakti Pad: De Bhagavad Gita schetst het Bhakti-pad, waar devotie aan Bhagavan (Vishnu) leidt tot spiritueel inzicht. Het presenteert een synthese van verschillende paden, met nadruk op liefde en toewijding.
     
  • Non-dualisme en Monisme: Het Vaishnavistische denken omvat elementen van non-dualisme en monisme, vergelijkbaar met de Advaita-filosofie. De Bhagavata Purana parallelleert ideeën van Nirguna Brahman en non-dualiteit.

Geassocieerde godheden

Goddelijke Metgezellen en Vormen:

  1. Lakshmi: De echtgenote van Vishnu, Lakshmi, symboliseert rijkdom en voorspoed. Wanneer Vishnu incarneert, neemt Lakshmi vormen aan zoals Sita en Radha.
     
  2. Garuda: Garuda, een halfgodelijke adelaar, dient als het rijdier van Vishnu. Vishnu wordt vaak afgebeeld rijdend op Garuda, wat goddelijke suprematie symboliseert.
     
  3. Shesha: Shesha, de Wereldslang, is een oerwezen waarop Vishnu rust tijdens zijn kosmische slaap. Shesha vertegenwoordigt het eeuwige fundament van het universum.
     
  4. Vishvaksena: Vishvaksena, de legerleider van Vishnu, heeft een belangrijke positie in het Vaishnavisme.
     
  5. Harihara: Harihara is een gecombineerde vorm van Vishnu en Shiva, die de synthese van deze twee belangrijke godheden in het hindoeïsme laat zien.

Voorbij het Hindoeïsme

Invloed Buiten het Hinduïsme:

  • Sikhisme: In het Sikhisme wordt Vishnu Gorakh genoemd, waarbij de harmonieuze synthese van hindoeïstische godheden binnen de Sikh-traditie wordt benadrukt. De Gurus worden soms gezien als avatars van Vishnu.
     
  • Boeddhisme: De invloed van Vishnu strekt zich uit tot het boeddhisme, vooral in Zuidoost-Azië. Sommige hindoes beschouwen Boeddha als een avatar van Vishnu, terwijl boeddhisten in Sri Lanka Vishnu als beschermgodheid vereren.
     
  • In de Wetenschap: De invloed van Vishnu gaat voorbij aan mythologie, met een asteroïde 4034 Vishnu en geologische kenmerken zoals Vishnu-rotsen in de Grand Canyon. Dit toont culturele motieven die van invloed zijn op wetenschappelijke benamingen.

Buiten het Indiase subcontinent

Wereldwijde Aanwezigheid van Vishnu:

  • Indonesië: In Indonesië is Vishnu, bekend als Wisnu, een prominent figuur in wayang (Indonesisch Poppenspel). De verhalen beelden verschillende incarnaties uit en benadrukken de culturele verspreiding van Hindoe-mythologie.

Tempels

Heilige Verblijfplaatsen Gewijd aan Vishnu:

  1. Angkor Wat, Cambodja: De iconische Angkor Wat, gebouwd als eerbetoon aan Vishnu, getuigt van de verspreiding van Vaishnavisme in Zuidoost-Azië.
     
  2. Padmanabhaswamy-tempel, Thiruvananthapuram: Een belangrijke Vishnu-tempel in Kerala staat bekend om aanzienlijke donaties van goud en edelstenen aan te trekken.
     
  3. Prambanan-tempel, Indonesië: De tempelcompound van Prambanan Trimurti heeft een Vishnu-tempel en laat de culturele uitwisseling zien tussen het hindoeïsme en boeddhisme in Indonesië.
     
  4. Venkateswara-tempel: Gelegen in Tirumala, Andhra Pradesh, is deze tempel gewijd aan Heer Venkateswara en is het een belangrijke bedevaartplaats.
     
  5. Jagannath-tempel, Puri: Beroemd om het Rath Yatra-festival, is deze tempel gewijd aan Jagannath, een vorm van Vishnu.

Lijst van tempels

  • 108 Divya Desams: Deze zijn vereerde heiligdommen gewijd aan Vishnu, genoemd in de Divya Prabandha, een verzameling Tamil-hymnen.
     
  • 108 Abhimana Kshethram: Tempels met betekenis in de verering van Vishnu verspreid over verschillende regio's.
     
  • Swaminarayan-tempels: Tempels zijn gebouwd in de Swaminarayan-traditie, met nadruk op devotie tot Vishnu.
     
  • Birla Mandir: Vishnu-tempels zijn gebouwd door de Birla-familie, bekend om hun architectonische grandeur.
     
  • Dashavatara-tempel, Deogarh: Een tempel die de tien avatars van Vishnu benadrukt, weerspiegelt het rijke mythologische erfgoed.
     
  • Ananthapura Lake-tempel, Kasaragod: Een unieke meer-tempel gewijd aan Heer Vishnu, bekend om zijn serene omgeving.

Conclusie

Heer Vishnu symboliseert behoud, kosmische orde en goddelijke genade. Van zijn rijke iconografie tot de diepgaande concepten die worden verkend in de Vaishnavistische theologie, heeft de veelzijdige aard van Vishnu een onuitwisbare indruk achtergelaten op de hindoeïstische filosofie en cultuur.

De tien avatars, elk met een uniek doel, tonen de onwankelbare toewijding van Vishnu aan het herstellen van evenwicht in het heelal. Terwijl we de bijbehorende godheden, tempels gewijd aan Vishnu, en zijn invloed buiten het hindoeïsme verkennen, wordt het duidelijk dat het bereik van Vishnu verder reikt dan de grenzen van religieuze overtuigingen.

Heer Vishnu inspireert en begeleidt gelovigen op hun spirituele reis, of het nu gaat om de levendige verhalen afgebeeld in tempels zoals Angkor Wat of de tijdloze leerstellingen die zijn ingebed in Vaishnavistische literatuur. Terwijl we reflecteren op de wereldwijde aanwezigheid en impact van Vishnu, getuigen we van een testament van het blijvende erfgoed van deze vereerde godheid.

Concluderend overstijgt het verkennen van het veelzijdige bestaan van Heer Vishnu religieuze grenzen, en weeft het een cultureel en spiritueel tapijt dat resoneert over diverse landschappen en beschavingen.

Veelgestelde vragen

  1. Wie is Heer Vishnu?
    Heer Vishnu is een van de belangrijkste godheden in het hindoeïsme en wordt beschouwd als de beschermer van het universum. Hij is lid van de Heilige Drie-eenheid, of Trimurti, samen met Brahma (de schepper) en Shiva (de verwoester).
     
  2. Wat betekent de naam Vishnu?
    De naam Vishnu is afgeleid van het Sanskrietwoord "Vish," wat doordringen betekent. Daarom wordt Vishnu vaak geïnterpreteerd als de "Alomtegenwoordige" of de "Behouder."
     
  3. Wat is de rol van Heer Vishnu in de hindoeïstische kosmologie?
    Heer Vishnu wordt geacht het evenwicht van het universum te handhaven en te behouden. Hij incarneert in verschillende vormen (avatara's) telkens wanneer er een afname is van rechtvaardigheid (dharma) en een toename van kwade krachten (adharma).
     
  4. Hoeveel avatara's heeft Heer Vishnu?
    Heer Vishnu zou tien belangrijke avatara's hebben, bekend als de Dashavatara. Deze omvatten bekende incarnaties zoals Rama en Krishna.
     
  5. Wat zijn enkele beroemde verhalen die met Heer Vishnu worden geassocieerd?
    Er zijn veel verhalen en legendes geassocieerd met Heer Vishnu, waaronder het karnen van de oceaan (Samudra Manthan), zijn rol in de Ramayana als Heer Rama en zijn kinderlijke avonturen als Heer Krishna.
     
  6. Wat is de betekenis van de symbolen van Heer Vishnu, zoals de schelp (shankha) en de schijf (chakra)?
    De schelp vertegenwoordigt het kosmische geluid dat het universum creëert, en de schijf symboliseert het rad van de tijd en de cyclus van schepping en vernietiging.
     
  7. Hoe wordt Heer Vishnu vereerd?
    Devotees vereren Heer Vishnu door middel van gebeden, rituelen en uitgebreide ceremonies. Tempels gewijd aan Vishnu, zoals de beroemde in Tirupati en Vaikuntha, zijn ook plaatsen van aanbidding.
     
  8. Wat is de relatie tussen Heer Vishnu en Lakshmi?
    Lakshmi is de echtgenote van Heer Vishnu en wordt vereerd als de godin van rijkdom en voorspoed. De vereniging van Vishnu en Lakshmi symboliseert de harmonie tussen de behouder en de voedster.
     
  9. In welke geschriften komt Heer Vishnu prominent voor?
    Heer Vishnu komt prominent voor in verschillende hindoe-geschriften, waaronder de Vedas, de Upanishads en de twee grote epische gedichten—de Mahabharata en de Ramayana.
     
  10. Hoe inspireert Heer Vishnu volgelingen in hun dagelijks leven?
    Devotees van Heer Vishnu zoeken inspiratie in zijn eigenschappen van mededogen, rechtvaardigheid en bescherming. Het volgen van het pad van dharma en het leiden van een deugdzaam leven zijn centrale aspecten van de verering van Vishnu.

Deel deze pagina

Vishnu-beelden in onze catalogus

Grote oude lavastenen Vishnu op Garuda vogel

Grote oude lavastenen Vishnu op Garuda vogel

9.500 euro
Bijzondere lavastenen Vishnu op Garuda vogel

Bijzondere lavastenen Vishnu op Garuda vogel

6.750 euro
Oud staand marmeren beeld van Vishnu

Oud staand marmeren beeld van Vishnu

900 euro
Antiek aardewerk Vishnu beeld

Antiek aardewerk Vishnu beeld

450 euro
Antiek aardewerk Vishnu beeld

Antiek aardewerk Vishnu beeld

200 euro
Antieke zandstenen buste van Vishnu

Antieke zandstenen buste van Vishnu

4.750 euro
Oud marmeren Vishnu beeld

Oud marmeren Vishnu beeld

750 euro
Marmeren beeld van Vishnu

Marmeren beeld van Vishnu

1.450 euro
';
arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash star printer