site logo site logo

Karma: Begrip ervan in verschillende religies

Auteur : Peter Vredeveld

Karma
Buddham Sharanam Gachchhami

Karma betekent een handeling, werk of daad. Het kan ook worden aangeduid als een principe waarbij de acties en intenties van een individu van invloed zijn op diens toekomst. Er is veel geloof in verschillende religies en culturen wereldwijd dat goede werken en daden leiden tot goede Karma en geluk, terwijl verkeerde acties en slechte daden leiden tot toekomstig lijden en slechte Karma. Karma komt oorspronkelijk uit het oude India maar wordt ook geloofd in Hindoeïsme, Boeddhisme, Sikhisme, Jainisme, en Taoïsme.

Breng rust thuis

Karma in het hindoeïsme

De mensen in het hindoeïsme, vooral uit India en Nepal, hebben een ander concept van Karma. In het hindoeïsme verwijst karma letterlijk naar het universele principe van actie en reactie, oorzaak en gevolg, en gelooft het dat het alle bewustzijn regeert. Veel hindoes geloven dat het vrije wil is om onze eigen bestemmingen te creëren. Volgens de hindoe Vedas krijgen we goedheid terug als we goedheid bevorderen, en als we kwaad bevorderen, krijgen we kwaad terug. Hindoe Vedas zijn grote teksten die hun oorsprong vinden in het oude India, en vormen de oudste laag van Sanskriet literatuur en de oudste geschriften van het hindoeïsme, die worden gezegd te zijn gemaakt door een van de drie-eenheidsgoden, Brahma.

In de hindoeïstische cultuur wordt gezegd dat mensen uit Nepal en India karma op vier manieren voortbrengen:

  1. Door hun gedachten
  2. Door hun woorden
  3. Door de handelingen die ze uitvoeren
  4. Door de handelingen die anderen uitvoeren onder hun instructies

Karma in het boeddhisme

Er zijn twee concepten binnen het boeddhisme: Karma en Karmaphala. Deze twee concepten leggen uit hoe onze acties en daden ons verbonden houden met wedergeboorte in Samsara. Daarentegen beschrijft het Boeddhistische pad dat wordt beschreven in het Edele Achtvoudige Pad de weg uit Samsara. Samsara verwijst naar cyclisch bestaan of voortdurende beweging.

Waarom geloven boeddhistische mensen in Karma?

Boeddhisme en Karma

Als we Karma negeren, zullen we uiteindelijk problemen voor onszelf creëren.

In de Leer van Boeddha:

"Denk niet dat een kleine zonde niet zal terugkeren in je toekomstige levens.

Net zoals vallende druppels water een enorm vat zullen vullen,

Zullen de kleine zonden die standvastig zich ophopen je volledig overweldigen.

Denk niet dat een kleine deugd niet zal terugkeren in je toekomstige levens.

Net zoals vallende druppels water een enorm vat zullen vullen,

Zullen de kleine deugden die standvastig zich ophopen je volledig overweldigen."

De bovenstaande leer legt de aard van de realiteit uit; alles is met elkaar verbonden en bestaat alleen als een klein onderdeel van Karma en het effect ervan op ons leven.

Karma in het Jainisme

De mensen in India volgen het Jainisme, onderwezen door de vierentwintig verspreiders van het geloof, ook wel Tirthankaras genoemd. In tegenstelling tot hindoes, die geloven dat Karma puur een natuurwet is, beschouwen Jains Karma als klei voor de pot met betrekking tot de ziel. Ze geloven dat ze Karma kunnen beheersen door inspanning, kennis en discipline. Ze denken dat wrede, egoïstische handelingen leiden tot zwaar Karma en de ziel belasten, terwijl vrijwillig lijden helpt de ziel te verlichten. Jains geloven niet in het Opperwezen van het universum, de schepper of de Onderhouder; daarom is er geen wereldziel, en ze moeten zichzelf helpen in hun streven.

Karma in het Sikhisme

Karma in de Sikh Geschriften wordt als volgt uitgelegd:

"Het lichaam op het gebied van Karma in deze tijd; wat je zaait, zul je oogsten, en door het Karma van voorbije handelingen wordt het gewaad van dit fysieke lichaam verkregen. Door Zijn Genade wordt de Poort van Bevrijding gevonden."

De Sikh-bevolking is prominent aanwezig in de regio Punjab in India, maar de Sikh-gemeenschap bevindt zich op elk continent, vooral in Canada. Het Sikhisme gelooft dat alles gebeurt onder het Opperbevel of Hukam. Sikh-gelovigen geloven in twee soorten Karma: Dukrit Karma en Sukrit Karma. Dukrit Karma betekent ingaan tegen het hoogste bevel, en Sukrit Karma betekent het tegenovergestelde, of eerder handelen in overeenstemming met Hukam.

In elke religie betekent Karma de reactie die ontstaat door iemands handelen. Mensen kunnen verschillende manieren hebben om de reactie ongedaan te maken, maar Karma beoordeelt altijd mensen in dit leven of het hiernamaals.

Deel deze pagina

arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash