site logo site logo

Avaloketishvara

Auteur : Peter Vredeveld

Avalokiteshvara-beeld
Avalokiteshvara met duizend armen/handen is een van de meest bekende bodhisattva's.

In de uitgestrekte wereld van het Mahayana-boeddhisme komt Avalokiteshvara naar voren als een baken van mededogen, een hemelse figuur gevierd in diverse culturen. Deze gedetailleerde verkenning begint aan een reis door de essentie van Avalokiteshvara, waarbij de oorsprong, verschillende interpretaties en de diepe symboliek van de manifestatie met Duizend Armen worden ontrafeld.

Essentie van Avalokiteshvara

bodhisattva

Avalokiteshvara, de mededogende Bodhisattva, belichaamt de essentie van Karuna—een grenzeloze toewijding om het lijden van alle levende wezens te verlichten. Terwijl we deze reis maken, stellen we ons Avalokiteshvara voor, staand als de aardse manifestatie van de eeuwige Amitabha Buddha. Zijn mededogende blik strekt zich uit over de kosmos terwijl hij de wereld bewaakt en beschermt tijdens cruciale overgangen, zoals het vertrek van Heer Boeddha en de verwachte verschijning van de toekomstige Boeddha, Maitreya.

Interpretaties van Avalokiteshvara:

De naam "Avalokiteshvara" is niet zomaar een label, maar een toegangspoort tot talloze interpretaties. Het resoneert als "de heer die in alle richtingen kijkt," weerspiegelend zijn allesomvattend mededogen. Toch transformeert zijn naam naarmate we door culturele landschappen reizen—wordt het "Spyan-ras gzigs" in de majestueuze gebieden van Tibet, "Nidü-ber üjegi" weerklinkend op de uitgestrekte Mongoolse steppen, en "Lokeshvara," weergalmend door de tempels van Indochina en Thailand.

Oorsprong in het Mahayana-boeddhisme

Binnen de omhelzing van het Mahayana-boeddhisme komt Avalokiteshvara naar voren als een centrale figuur—een Bodhisattva van diepe betekenis. Duik in de kernleerstellingen terwijl Avalokiteshvara, met onwankelbare vastberadenheid, belooft hen te helpen die worstelen met tegenspoed. Een cruciale beslissing ontvouwt zich als hij zijn eigen Boeddhaschap uitstelt en de moeilijke weg van de Bodhisattva kiest voor het welzijn van levende wezens. De Mahayana Soetra's, heilige geschriften vereerd in de Mahayana-traditie, ontvouwen een tapijt van wijsheid rondom Avalokiteshvara.

De Lotusbloem Soetra (Saddharma Pundarika Soetra):

Te midden van de uitgebreide literatuur van het Mahayana-boeddhisme komt De Lotusbloem Soetra naar voren als een schatkamer van leerstellingen. Avalokiteshvara staat centraal binnen zijn verzen—een mededogende Bodhisattva, afgebeeld met diepgaande zorg voor levende wezens.

Tibetaanse Traditie

Avalokiteshvara's verhaal krijgt kleur in de mystiek en toewijding van de Tibetaanse traditie. Verdiep je in verhalen die dubbele oorsprongen weven—één vanuit het hart van een mededogende monnik en de andere als de universele manifestatie van het mededogen van alle Boeddha's. Elk verhaal, een penseelstreek op het doek van de Tibetaanse spiritualiteit, voegt lagen toe aan het hemelse portret van Avalokiteshvara.

Duizend Armen Avalokiteshvara

Terwijl we op het randje van diepgaande transformatie staan, weerklonk Avalokiteshvara's belofte: "Mocht Hij ooit ontmoedigd raken bij het redden van levende wezens, moge zijn lichaam dan in duizend stukken uiteenvallen." Aanschouw de symbolische metamorfose als Avalokiteshvara de Duizend Armen Bodhisattva wordt—een visueel symfonie van overweldigend mededogen en onwankelbare vastberadenheid.

Symboliek en Wonderbaarlijke Transformatie:

Verwonder je over de symboliek in Avalokiteshvara's Duizend Armen en Hoofden. Amitabha Boeddha, getuige van de onwankelbare toewijding van de Bodhisattva, verleent een goddelijke tussenkomst. Elf gebroken hoofden worden vervangen, niet alleen voor esthetiek maar als instrumenten om de kreten en smeekbeden van lijdende wezens te horen. Duizendvoudige armen ontvouwen zich, niet als een vertoon van kracht maar als een manifestatie van mededogen—reikend om aan te raken, te genezen en op te tillen.

Mantra's voor Spirituele Verbinding

In het heilige rijk van spirituele praktijk dienen mantra's als resonante akkoorden die devotees verbinden met het goddelijke. Hier verkennen we de melodieuze nuances van mantra's die geassocieerd zijn met Avalokiteshvara, elk een hemelse oproep tot verlichting.

Opmerkelijke Mantra's:

  • O Mai Padme H:
    Binnen het ritme van deze zeslettergrepige mantra weerklinkt Avalokiteshvara's mededogen door de gangen van Tibetaanse kloosters, een harmonieuze roep tot verlichting.
  • Nama Saptn Samyaksabuddha Kon Tadyath o cale cule cunde svh:
    In de ingewikkelde penseelstreken van het Shingon-boeddhisme prevelen beoefenaars deze mantra, waarbij ze lagen van mystieke betekenis ontsluiten.
  • On Arurikya Sowaka:
    De resonantie van deze mantra binnen de Shingon-traditie ontvouwt zich als een heilige dans, waarbij elke lettergreep de welwillende aanwezigheid van Avalokiteshvara oproept.
  • Namah Srimadavalokitesvaraya:
    Over de serene landschappen van Himal Pradesh, India, chanten devotees deze mantra, op zoek naar troost in de mededogende omhelzing van Avalokiteshvara.

Conclusie

Terwijl de odyssee door Avalokiteshvara's verhaal concludeert, blijft de diepe resonantie van mededogen en onwankelbare toewijding hangen. In zijn mededogende blik en Duizend Armen vinden we niet alleen een hemels wezen, maar een blijvend symbool—een leidende ster langs het pad van de Bodhisattva. Als beoefenaars zich bezighouden met de veelzijdige facetten van Avalokiteshvara's verhaal, vinden ze inspiratie, troost en de transformerende kracht om het mededogende pad van de Bodhisattva te bewandelen.

People Also Ask / Frequently Asked Questions (FAQs)

  • Wie was Avalokiteshvara in het boeddhisme?

Avalokiteshvara is een prominente Bodhisattva in het Mahayana-boeddhisme, met name in het Tibetaans boeddhisme en Oost-Aziatische boeddhistische tradities. Bodhisattva's zijn verlichte wezens die ervoor hebben gekozen om in de cyclus van geboorte en dood (samsara) te blijven om alle voelende wezens verlichting te laten bereiken. Avalokiteshvara wordt vaak geassocieerd met mededogen en wordt beschouwd als de belichaming van het mededogen van alle Boeddha's.

  • Is Avalokiteshvara een hindoeïstische godheid?

Avalokiteshvara is geen hindoeïstische godheid. Hoewel het hindoeïsme en boeddhisme historische en culturele wortels delen, wordt Avalokiteshvara specifiek vereerd binnen boeddhistische tradities.

  • Is Avalokiteshvara een God?

Avalokiteshvara wordt beschouwd als een Bodhisattva, geen god, in de boeddhistische kosmologie. Bodhisattva's zijn wezens die verlichting hebben bereikt maar ervoor hebben gekozen om in de cyclus van geboorte en dood te blijven om anderen te helpen verlichting te bereiken. Ze worden vereerd om hun mededogen, wijsheid en toewijding aan het welzijn van alle voelende wezens.

  • Is Avalokiteshvara hetzelfde als Shiva?

Nee, Avalokiteshvara en Shiva zijn niet hetzelfde. Shiva is een prominente godheid in het hindoeïsme, bekend als de god van vernietiging en wedergeboorte. Avalokiteshvara daarentegen is een Bodhisattva in het boeddhisme, geassocieerd met mededogen. Hoewel er mogelijk enkele culturele en historische interacties zijn tussen het hindoeïsme en boeddhisme, behoren deze twee figuren tot verschillende religieuze tradities.

Deel deze pagina

See our Avaloketishvara statues

Zeer groot oud lavastenen beeld van Bodhisattva Avalokiteshvara

Zeer groot oud lavastenen beeld van Bodhisattva Avalokiteshvara

14.500 euro
Zeer groot oud lavastenen beeld van Bodhisattva Avalokiteshvara

Zeer groot oud lavastenen beeld van Bodhisattva Avalokiteshvara

14.500 euro
Oude bronzen Nepalese Avalokiteshvara

Oude bronzen Nepalese Avalokiteshvara

2.900 euro
Groot bronzen Avalokiteshvara beeld

Groot bronzen Avalokiteshvara beeld

3.850 euro
';
arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash