site logo site logo

Tibetaans Boeddhisme

Auteur : Peter Vredeveld

Tibetaans Boeddhisme
Het Tibetaans boeddhisme is een populaire stroming binnen het Mahayana-boeddhisme en wordt vooral breed beoefend in Tibet, Mongolië, Tuva, Bhutan, Kalmukkië en bepaalde regio's van de Himalaya in Nepal en India.

Tibetaans boeddhisme is een populaire stroming binnen het Mahayana-boeddhisme. Het wordt veel beoefend in Tibet, Mongolië, Tuva, Bhutan, Kalmukkië en bepaalde Himalaya-regio's van Nepal en India. Het Tibetaans boeddhisme vertegenwoordigt het lichaam van boeddhistische religieuze leerstellingen. Het staat ook bekend als Lamaïsme en is de vorm van het Mahayana-boeddhisme. Men gelooft dat het is ontstaan in de 7e eeuw na Christus. Het Tibetaans boeddhisme is uitgeroepen tot de staatsgodsdienst van Bhutan. De Tibetaans boeddhistische traditie wint ook aan populariteit in veel westerse landen.

Tibetaans boeddhisme omvat de filosofie van Madhyamika en Yogacara, symbolische tantrische rituelen, de sjamanistische kenmerken van de Bon-religie en de Theravadische discipline. Het Tibetaans boeddhisme is gebaseerd op de leer van de drie belangrijke voertuigen van het boeddhisme: Mahayana, het Fundamentele Voertuig en Vajrayana. Het Tibetaans boeddhisme is vooral bekend in de wereld door het bestaan van de Dalai Lama. De Dalai Lama is de in ballingschap levende spirituele en politieke leider van Tibet. In 1989 ontving de 14e Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn levenslange inzet voor Tibetanen binnen en buiten Tibet.

In het Mahayana-boeddhisme is het doel om de Verlichting van het Boeddhaschap te bereiken, zodat men alle voelende wezens kan helpen en leiden om de staat van Verlichting te bereiken. Men gelooft dat de motivatie hierachter de Bodhicitta-geest van Verlichting is, die verlicht werd om alle voelende wezens te helpen en leiden. Het Tibetaans boeddhisme leert methoden die de Vajrayana-weg in het Mahayana omvatten om het Boeddhaschap te bereiken.

Oorsprong

Het eerste significante evenement in de geschiedenis van het Tibetaans boeddhisme vond plaats tijdens de 7e eeuw (ongeveer 641). Er zijn echter teksten waarin staat dat bepaalde boeddhistische geschriften al in het vroege jaar 173 na Christus vanuit India in Zuid-Tibet aankwamen. Tijdens het bewind van Koning Songtsen Gampo verenigde hij Tibet en trouwde met twee boeddhistische vrouwen (Prinses Wencheng uit China en Prinses Bhrikuti Devi uit Nepal). Prinses Bhrikuti Devi staat bekend als Bal-mo-bza' Khri-btsun, Bhelsa Tritsun, en Khri b tsun en wordt beschouwd als de incarnatie van Tara. Volgens de Tibetaanse traditie was Bhrikuti een toegewijde boeddhist en bracht ze veel heilige afbeeldingen en teksten en bekwame Nepalese ambachtslieden als bruidsschat mee. De oorspronkelijke Nepalese ambachtslieden bouwden onder Bhrikuti's wensen het Rode Paleis van Marpo Ri in Lhasa.  Koning Songtsen Gampo maakte vervolgens van het boeddhisme een staatsgodsdienst van Tibet, bouwde 108 boeddhistische tempels in de regio en bouwde de Jokhang-tempel om de boeddhabeelden te huisvesten.

Het belangrijkste in de geschiedenis van het Tibetaans boeddhisme was toen de grote tantrische Padmasambhava uit India in 774 in Tibet aankwam. Het was Padmasambhava (algemeen bekend als Guru Rinpoche) die de tantrische boeddhistische traditie samenvoegde met de lokale Bon-religie, die in conflict was met de door Koning Songtsen Gampo gestarte boeddhistische religie, om een nieuwe traditie te vormen die we nu herkennen als het Tibetaans boeddhisme. Een van de oudste Tibetaanse scholen, Nyingma, waaruit alle andere Tibetaans boeddhisme scholen zijn voortgekomen, werd opgericht door Padmasambhava.  Padmasambhava had een grote invloed op het Tibetaans boeddhisme en schreef veel Tibetaanse geschriften voor toekomstige monniken.

    Algemene Praktijken

    Boeddhabeeld

    Het Tibetaans boeddhisme omvat verschillende methoden van het beoefenen van het boeddhisme, en ze zijn als volgt:

    1. Overdracht

    De methode van mondelinge overdracht is een van de meest gebruikte in het Tibetaans boeddhisme. Mondelinge overdracht wordt met name uitgevoerd door de lijnbezitters van het Tibetaans boeddhisme en vindt plaats in kleine groepen of bijeenkomsten van luisteraars.

    2. Toewijding aan een Guru

    De Tibetaanse boeddhist wordt een lama genoemd. En in het Tibetaans boeddhisme evenals in andere boeddhistische tradities wordt toewijding aan een goeroe of leraar (lama in het Tibetaans boeddhisme) zeer gewaardeerd.

    3. Benadering van het Vajrayana

    De Vajrayana-traditie wordt door de meeste beoefend in het Tibetaans boeddhisme, omdat Tibetanen geloven dat Vajrayana de snelste methode is om Buddhaschap te bereiken.

    Scholen van het Tibetaans Boeddhisme

    De vier belangrijkste scholen die het Tibetaans boeddhisme onderwijzen, zijn:

    Nyingma

    Nyingma staat ook bekend als Scholen van de Ouden. Het is de oudste Tibetaanse boeddhistische school opgericht in Tibet en de op een na grootste na de Geluk Tibetan School. Deze school is gebaseerd op het onderricht van Padmasambhava, aangezien hij wordt aangeduid als de "Tweede Boeddha". De Nyingma-school hanteert een onderscheidende doctrine die Dzogchen ("Grote Perfectie") wordt genoemd.

    Sakya

    Het is de kleinste Tibetaanse boeddhistische school in vergelijking met de andere drie scholen. Het is vernoemd naar het Sakya ("Grijze Aarde")-klooster in het zuiden van Tibet. De Sakya School had een grote invloed tijdens de 13e en 14e eeuw.

    Kagyu

    Kagyu is de op twee na grootste Tibetaanse boeddhistische school in Tibet. De betekenis van Kagyu is School van Mondelinge Overdracht.

    Gelug

    Gelug is de grootste Tibetaanse school, maar tegelijkertijd de jongste van de vier belangrijkste scholen van het Tibetaans boeddhisme. De Gelug School kan worden geïnterpreteerd als School van Deugd en wordt ook wel de Gele Hoeden genoemd.

    "Dalai Lama"

    De Dalai Lama leidt een van de belangrijkste en dominante scholen van het Tibetaans boeddhisme, De Gelug (Gele Hoeden) School. De Dalai Lama wordt beschouwd als de opvolger of manifestatie van Avalokiteshvara. De huidige Dalai Lama is Tenzin Gyatso, en hij won de Nobelprijs voor de Vrede in 1989. De unieke kenmerken van de Dalai Lama zijn zijn systeem van reïncarnerende lama's.

    "The Jokhang Temple"

    De Jokhang-tempel, gelegen op het Barkhor-plein in Lhasa, is de eerste boeddhistische tempel in Tibet. Voor de meeste Tibetanen is de Jokhang-tempel de meest heilige en essentiële plek in Tibet. Het staat vermeld als UNESCO-werelderfgoed en is de populairste toeristische attractie van Lhasa.

    Deel deze pagina

    Tibetaanse beelden in onze catalogus

    Oude Tibetaanse gebedsmolen

    Oude Tibetaanse gebedsmolen

    150 euro
    Zeer bijzondere antieke Tibetaanse Boeddha

    Zeer bijzondere antieke Tibetaanse Boeddha

    16.500 euro
    14e eeuwse Tibetaanse vergulde Śākyamuni Boeddha

    14e eeuwse Tibetaanse vergulde Śākyamuni Boeddha

    Antiek Tibetaans bronzen Chakrasambhara beeld

    Antiek Tibetaans bronzen Chakrasambhara beeld

    2.750 euro
    Bijzonder bronzen Tibetaans beeld van Namgyälma

    Bijzonder bronzen Tibetaans beeld van Namgyälma

    ';
    arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash star printer