site logo site logo

Moggallana – Dichtstbijzijnde Leerlingen van Heer Boeddha

Auteur : Peter Vredeveld

Sariputra en Moggallana
Moggallana is een andere hoofd leerling van Heer Boeddha samen met Sariputra en werd beschouwd als de meest bekwame na Sariputra.

Ontdek onze beelden

Moggallana, ook bekend als Mahamaudgalyayana of Maudgalyayana, is een cruciale boeddhistische leerling binnen de Theravada-traditie. Bekend onder zijn leeftijdsgenoten zoals SariputraSubhuti en Mahakasyapa, werd Moggallana beschouwd als de op een na meest bekwame en betrouwbare leerling van Shakyamuni Buddha. Hij diende samen met Sariputra als hoofdassistent, terwijl Ananda fungeerde als persoonlijke assistent van Boeddha. Moggallana stond bekend om zijn bovennatuurlijke vermogens zoals gedachten lezen en magische krachten, die hij gebruikte om het begrip van zijn studenten voor het Wiel van Dharma te vergroten.

Vroege Leven van Moggallana en de Zoektocht naar Verlichting

moggallana

Geboren in een brahmaanse familie in het koninkrijk Magadha, was Moggallana een afstammeling van Mudgala. Opgevoed door een prominente vader in hun stad, ervoer hij een leven van rijkdom en eer. Het vormen van een onafscheidelijke band met Sariputra in hun kindertijd, deelden ze diepgaande existentiële vragen over het leven, de dood en vergankelijkheid. Deze vragen dreven hen ertoe om verlichting te zoeken door middel van ascese, zwervend door heel India. Deze reis bracht hen uiteindelijk bij de religieuze leider Sanjaya Belatthiputta, onder wiens begeleiding ze wijsheid zochten.

Hun zoektocht naar verlichting was een persoonlijke queeste die de meer significante spirituele en filosofische strevingen van hun tijd weerspiegelde. In het oude India verkenden veel denkers en zoekers de aard van het bestaan, en Moggallana en Sariputra maakten deel uit van dit levendige spirituele landschap. Hun ontmoeting met Sanjaya Belatthiputta was een belangrijke stap in hun reis en bracht hen in aanraking met filosofische gedachten en praktijken.

    De Transformatie als Leerlingen van Boeddha

    buddha

    Teleurgesteld door de leer van Sanjaya begaven Moggallana en Sariputra zich op zoek naar de weg naar het Onsterfelijke. Deze spirituele reis bracht hen in contact met verschillende asceten en Brahmanen, maar niemand kon hun dorst naar spirituele kennis lessen. Het keerpunt kwam toen Sariputra in aanraking kwam met de leer van Heer Boeddha. Gefascineerd door deze nieuw ontdekte wijsheid, zochten ze beiden directe begeleiding bij Boeddha. Ondanks het aanbod van Sanjaya om hen medeleraren te maken, kozen ze het pad van Boeddha en namen 250 van Sanjaya's leerlingen met zich mee. Bij hun aankomst erkende Boeddha hun potentieel om zijn meest bekwame leerlingen te worden. Na hun wijding deelde Boeddha het Wiel van het Leven en de Dharma-leerstellingen mee en zette hen op weg naar verlichting.

    Mooie beelden van Boeddha

    Hun acceptatie van de leer van Boeddha en hun wijding markeerden een belangrijk moment in de geschiedenis van het boeddhisme. Moggallana en Sariputra waren met hun diepgaande begrip en toewijding niet alleen studenten, maar ook essentiële bijdragers aan de verspreiding van Boeddha's leer. Ze speelden een cruciale rol bij het oprichten van de vroege boeddhistische gemeenschap en waren instrumentaal in het verwoorden en verspreiden van de Dharma.

    De Leer en Wonderen van Moggallana

    De Leer en Wonderen van Moggallana

    Moggallana, bekend om zijn diepe wijsheid en psychische vermogens, was niet alleen een hoofd leerling van Boeddha, maar ook een belangrijke leraar op zichzelf. Zijn vermogen om wonderen te verrichten en zijn diepe begrip van de Dharma stelden hem in staat om complexe boeddhistische concepten effectief over te brengen. Hij demonstreerde vaak bovennatuurlijke prestaties zoals telekinese en het zich herinneren van vorige levens om de principes van karma en wedergeboorte te verduidelijken. Moggallana's leer, gekenmerkt door een mix van inzichtelijke spirituele begeleiding en wonderbaarlijke demonstraties, speelde een cruciale rol bij het verspreiden en verdiepen van het begrip van het boeddhisme onder zijn volgers.

    Een van de meest bekende verhalen over Moggallana betreft zijn afdaling in de rijken van de hel, waar hij het lijden van wezens zag en de diepgaande gevolgen van negatieve daden begreep. Deze ervaring was transformerend voor Moggallana en werd een cruciale leer in de boeddhistische filosofie over de aard van het lijden en het belang van ethisch gedrag.

    Vergelijking met Andere Leerlingen

    Hoewel Moggallana vaak samen met Sariputra wordt genoemd, hadden zijn leer en bijdragen unieke kenmerken. Sariputra, bekend om zijn wijsheid, richtte zich op de analytische aspecten van de Dharma, terwijl Moggallana's benadering meer ervaringsgericht was en de leer via zijn psychische vermogens demonstreerde. Deze complementariteit tussen Moggallana en Sariputra zorgde voor een holistisch begrip van de leer van de Boeddha en sprak veel volgers met verschillende spirituele neigingen aan.

    Moggallana's rol beperkte zich niet alleen tot het zijn van een leerling; hij was ook een leraar en een gids. Zijn interacties met andere figuren in de boeddhistische teksten, zoals zijn dialogen met de Boeddha en zijn leer aan andere monniken en lekenvolgelingen, benadrukken zijn belangrijke rol bij het vormgeven van de vroege boeddhistische gemeenschap.

    De Invloed van Moggallana op de Boeddhistische Traditie

    Het erfgoed van Moggallana strekt zich ver uit buiten de directe kring van de leerlingen van Boeddha. Hij wordt vereerd in verschillende boeddhistische tradities vanwege zijn medelevende benadering en toewijding om het lijden te verlichten. Zijn leven, leer en wonderbaarlijke vermogens inspireren boeddhistische beoefenaars wereldwijd. Hij belichaamt de idealen van spirituele verworvenheid, ethisch gedrag en het streven naar wijsheid. Het verhaal van Moggallana, met name zijn tragische einde, is een krachtige illustratie van het onontkoombare karma, dat beoefenaars herinnert aan de gevolgen van iemands daden, ongeacht hun spirituele status.

    Moggallana wordt herinnerd en vereerd binnen verschillende stromingen van het boeddhisme. In Mahayana-tradities wordt hij vaak afgebeeld in kunst en literatuur, waarbij hij het symbool is van de kracht van spirituele transformatie. In het Theravada-boeddhisme is zijn verhaal een bron van onderwijs over de vergankelijkheid van het leven en het belang van toewijding in spirituele praktijk.

    De Rol van Moggallana in de Verspreiding van het Boeddhisme

    De bijdragen van Moggallana waren cruciaal in de vroege verspreiding van het boeddhisme. Zijn leer, vaak gevuld met levendige illustraties van boeddhistische concepten, maakte de Dharma toegankelijk voor een breder publiek. Zijn interacties met verschillende gemeenschappen en zijn vermogen om de kloof te overbruggen tussen complexe filosofische ideeën en praktische spirituele praktijk, vestigden het boeddhisme aanzienlijk als een centraal religieus en filosofisch systeem in het oude India en daarbuiten.

    Zijn dood, veroorzaakt door een brute aanval van bandieten terwijl hij mediteerde in een bos, wordt volgens de boeddhistische traditie toegeschreven aan het negatieve karma van een misdaad in een vorig leven. Dit incident benadrukt het centrale boeddhistische beginsel dat karma iedereen beïnvloedt, ongeacht hun spirituele prestaties, en dient als een droevige herinnering aan de diepgaande impact van karma in boeddhistische leerstellingen.

    Conclusie

    Het leven en de leer van Moggallana blijven een bron van inspiratie binnen de boeddhistische traditie. Zijn reis van een waarheidszoeker tot een van de meest vereerde leerlingen van Boeddha illustreert de transformerende kracht van de Dharma. Zijn diepgaande wijsheid, psychische vermogens en medelevende benadering van het onderwijs blijven resoneren bij boeddhistische beoefenaars, en symboliseren het pad naar verlichting en het belang van ethisch gedrag en spirituele ontwikkeling.

    Deel deze pagina

    Bekijk monnikstandbeelden in onze catalogus

    Set grote lavastenen monniken

    Set grote lavastenen monniken

    2.500 euro
    Antieke houten Birmese monnik

    Antieke houten Birmese monnik

    200 euro
    Antieke houten Birmese Monnik

    Antieke houten Birmese Monnik

    150 euro
    Set oude houten Birmese monniken

    Set oude houten Birmese monniken

    550 euro
    Antieke houten Birmese monnik

    Antieke houten Birmese monnik

    150 euro
    Antieke bronzen Thaise monnik

    Antieke bronzen Thaise monnik

    1.550 euro
    Antieke houten Birmese Monnik

    Antieke houten Birmese Monnik

    100 euro
    Set oude Birmese monniken

    Set oude Birmese monniken

    575 euro
    Antieke set houten monniken uit Birma

    Antieke set houten monniken uit Birma

    900 euro
    Oude set houten monniken

    Oude set houten monniken

    100 euro
    Grote set antieke Birmese monniken

    Grote set antieke Birmese monniken

    3.500 euro
    Set antieke monniken

    Set antieke monniken

    1.450 euro
    Set antieke houten Birmese monniken

    Set antieke houten Birmese monniken

    750 euro
    Antieke houten Birmese Monnik

    Antieke houten Birmese Monnik

    200 euro
    Oude houten Birmese Monnik

    Oude houten Birmese Monnik

    50 euro
    Antieke Birmese monnik

    Antieke Birmese monnik

    150 euro
    Paar antieke monniken

    Paar antieke monniken

    1.650 euro
    Zeer vroege houten antieke Birmese Monnik

    Zeer vroege houten antieke Birmese Monnik

    450 euro
    Antieke Birmese monnik

    Antieke Birmese monnik

    150 euro
    Set oude bronzen Birmese monniken

    Set oude bronzen Birmese monniken

    1.750 euro
    Set van 6 antieke houten Birmese monniken

    Set van 6 antieke houten Birmese monniken

    2.350 euro
    Zeer vroege houten antieke Birmese Monnik

    Zeer vroege houten antieke Birmese Monnik

    450 euro
    Set antieke houten Birmese monniken

    Set antieke houten Birmese monniken

    950 euro
    Zeer vroege houten antieke Birmese Monnik

    Zeer vroege houten antieke Birmese Monnik

    450 euro
    Zeer grote en bijzondere set antieke bronzen Monniken

    Zeer grote en bijzondere set antieke bronzen Monniken

    22.500 euro
    Antieke set houten Birmese Monniken

    Antieke set houten Birmese Monniken

    950 euro
    Zeer grote oude Monnik uit lavasteen

    Zeer grote oude Monnik uit lavasteen

    7.500 euro
    Antieke houten Birmese Monnik

    Antieke houten Birmese Monnik

    400 euro
    Oude houten Birmese Monnik

    Oude houten Birmese Monnik

    225 euro
    Antieke houten Birmese heilige

    Antieke houten Birmese heilige

    2.450 euro
    ';
    arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash star printer